ORTADİREK TİYATROSU KADIN OYUNCULARINDAN KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Ortadirek tiyatrosu kadın oyuncuları 8 mart dünya emekçi kadınlar günü nedeniyle basın bildirisi ve tiyatral etkinlik yaptı . Seyirciler sokakta şok oldu. Avcılar deprem anıtı önünde ortadirek tiyatrosu kadın oyuncuları , tarihten bugüne yaşanan kadın , emek , sanat ve kadın cinayetlerini konu alan basın açıklaması yaptılar . Ortadirek tiyatrosu sokakta yaptığı üç tiyatral etkinlikle […]

 ORTADİREK TİYATROSU KADIN OYUNCULARINDAN KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

09.03.2021 - 9:12

Güncelleme : 09.03.2021 - 9:12

Ortadirek tiyatrosu kadın oyuncuları 8 mart dünya emekçi kadınlar günü nedeniyle basın bildirisi ve tiyatral etkinlik yaptı . Seyirciler sokakta şok oldu.

Avcılar deprem anıtı önünde ortadirek tiyatrosu kadın oyuncuları , tarihten bugüne yaşanan kadın , emek , sanat ve kadın cinayetlerini konu alan basın açıklaması yaptılar . Ortadirek tiyatrosu sokakta yaptığı üç tiyatral etkinlikle izleyenlere kadının toplumdaki farkındalığına değindi .

Etkinlikte kadınların yanı sıra erkek oyuncularda kadın arkadaşlarınla dayanışma içinde oldular . İlk sahne alan oyunculardan Derya ATASOY ‘un sokakta çığılık atması ; tüyleri ürpertti . Seyirciler sokakta bir kadının ,dövüldüğünü bir an düşündüler . Daha sonra oyuncu arkadaşı Ali GEYGEL tarafından hiç bir el teması olmadan aralarında iki metre uzaklıkta Dövülüyor etkisi yaratıldı . Erkek egemen toplumunda “KADININ YERİ “ teması Sözlerle işlendi . Evinde kal ,makyaj yapma , sen sadece annesin , karımsın hepsi bu sözleri sokağı çınlattı , oyuncu derya atasoy rol gereği yüzü makyajla kan revan içinde ; . baskılara karşı koyan direnen bir kadını canlandırarak oyun sonlandı .seyirci alkışları susmak bilmedi .

Sokak sahnesine 2 olarak Batuhan ÖZTÜRK elindeki kırmızı balonlarla çıktı . Kırmızı balonları izleyen kadınlara , güzel sözlerle dağıttı izleyenler hoş ve centilmen bir erkek gördüklerinden memnun olmuşlardı . Fakat madolyon’un diğer yüzü devreye girdi ve balon verdiği kadınlara bağırıp çağırmaya başlayarak ; tek tek balınları patlaması . Ezilen kadınları simgesel olarak tasvir etmesiydi . “ maskeli” karekterin gerçek yüzünü göstererek; yobaz , katil ,
erkeklerin maskelerinin arkadındaki yüze dikkat çekti .

Sokak sahnesi avcılar deprem anıtının önüydü. Deprem anıtının önünde ressam sanatçı Elvin AWWAD tuvale kadınlara verilen kırmızı balonları temsilen “ kırmızı uçan bolanlar” adlı eserini tuval üzeri akrilik tekniği ile 50×70 boyutta çiziyordu .

Etkinlik katılımcılarından turkuaz özgür resamlar derneğinden sanatçı Şehnaz DEMİR “her kadın bir gül , her kadına bir gül” resmini 50×70 tuval üstüne yaparak büyük ilgi çekti .

Diğer katılımcı sanatçı delice resim atolyesinden sanatçı Aysel AYDIN “ dua ve toprak ana “ eserini 100×120 tuvalini nakş ederek insanların beğenidine sundu ve büyük taktir topladı .

Ortadirek tiyatrosu oyuncusu Batuhan Öztürk ikinci kez sahne aldı ve “ Osman Genç’in yazıp yönettiği ve UNESCO tarafından yunus emrenin ölümünün 700 yılı nedeni dünya yunus emre yılı ilan edilmesi sebebi ile sahneye konan “ YUNUS EMRE AŞK-I REVAN “ ‘dan kadın temalı şiirleri kısaca sergiledi . 700 yıl öncesi kadının değerinin işlenmesi güne kıyasla şaşırtacak erozyona uğramış görünmesi ayrı bir farkındalık yarattı .

Son olarak sahne alan ortadirek tiyatrosu genel sanat yönetmeni Osman GENÇ “ KADINA ADALET YOK” adlı oyununu sergiledi. Eşine her şiddet uygulamasında küçük cezalar alarak kurtulmasından dolayı cinayete giden yolu işledi. Bir mahkeme salonunda hakim karşısındaymışçasına oynayan oyuncu Osman Genç eşini öldürmesinin sonrası elini kolunu sallayarak mahkemeden ayrılışını işaret ederek var olan kadın yasaların uygulanmadığına dikkat çekerek ayrı bir farkındalık yarattı . Oyun ve etkinlik alkışlarla sona ererken Avcılar kent konseyi sanatçılarınında etkinliğe destek vermeleri katılımı ve etkinliği güçlendirdi.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın