SÖKE’DE 8. GELENEKSEL DEVE GÜREŞİ FESTİVALİ

Aydın Söke’de gerçekleştirilen geleneksel deve güreşi festivalinin 8.si düzenlendi. Yörük kültürünün vazgeçilmez etkinliği olan deve güreşi Aydın Söke Milas karayolu üzerinde gerçekleştirildi..Aydın Söke’de gerçekleştirilen geleneksel deve güreşi festivalinin 8.si düzenlendi. Yörük kültürünün vazgeçilmez etkinliği olan deve güreşi Aydın Söke Milas karayolu üzerinde gerçekleştirildi. Türkiye’de Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Muğla, Manisa, Aydın, Antalya ve Denizli’nin Deveciler Kültürü […]

 SÖKE’DE 8. GELENEKSEL DEVE GÜREŞİ FESTİVALİ

18.12.2022 - 18:11

Güncelleme : 18.12.2022 - 18:11

Aydın Söke’de gerçekleştirilen geleneksel deve güreşi festivalinin 8.si düzenlendi. Yörük kültürünün vazgeçilmez etkinliği olan deve güreşi Aydın Söke Milas karayolu üzerinde gerçekleştirildi..
Aydın Söke’de gerçekleştirilen geleneksel deve güreşi festivalinin 8.si düzenlendi. Yörük kültürünün vazgeçilmez etkinliği olan deve güreşi Aydın Söke Milas karayolu üzerinde gerçekleştirildi. Türkiye’de Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Muğla, Manisa, Aydın, Antalya ve Denizli’nin Deveciler Kültürü Federasyon Başkanlığını ve aynı zaman da Sümer Pide’nin de sahipliğini yapan Mehmet Sümer deve güreşi festivali hakkında bilgi verdi.

Deveciliğin tarihi 1000 yıl öncesine dayanmaktadır. Eski yıllarda okul, cami, üniversite gibi birçok hayır ve kurumlara yapılan hayır güreşi ile izini her yerde bırakan deve güreşi kültürü günümüzde hala değerlerini korumaktadır.

Develer İran Ve Afganistan’dan geliyor

Söke’de deve güreşi festivali Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinden getirilen 120 Namlı devenin bir araya getirilmesiyle gerçekleştirildi. Deve güreşi için bir anne, bir baba deve ile İran ve Afganistan’dan getirilmektedir. Baba Deve buhur anne ise ikisinin de kanından olmak üzere bir araya getirilmektedir. Türkiye’ye ise çıplak getirilmektedirler. Güreşirken üzerinde havuzlu semeri bulunan develer Kasım ve Mart ayında kızma dönemlerinde bir araya getirilerek güreştirilmektedir. Yaz boyu bakımları yapılarak kışa hazırlandırılırlar.

Güreş tarihleri yaz başında belirleniyor

Deve güreşleri her yıl 20 Kasım’da başlamaktadır. Yaz başında güreş takvimi belirlenerek sıra alınır ve alınan tarihe göre hazırlık yapılmaktadır. Martın 3. Haftasına kadar devam eden güreşler Çanakkale-Umurbey, Gönen, Balıkesir-Ayvalık, Aydın- Hacıaliobası, Aydın- Buharkent ve Aydın Söke’de gerçekleştirilmektedir.

Söke’nin ünlü develeri

Söke deve güreşlerinde ünlü olan develer Alpaslan 1071, Savarona’dır. Savarona devesi aynı zaman da Aratürk’ün gemisinin isminden esinlenerek koyulmuştur. Deveciler Kültürü Federasyonu Başkanı Mehmet Sümer’ bir devenin iyi güreştiğini teke inen, önden güreşen, alnından güreşen ve kol kullanan develer bizim için en iyi güreşen develer olarak geçmektedir ve Deveciliğin en zor yanı da yaz dönemlerinde bakım zamanıdır. Develer 7 yaşında azı denilen dişlerini alttan ve üstten çıkardırmaktadırlar. 7 yaşında bozgun dediğimiz diş çıkartma olayı dişlerini bozar ve daha sonra güreştirilmeye başlanırlar.’

‘Develeri eşleştirmek çok önemli’

Bugün burada deveci olarak Muğla, Antalya, Çanakkale her yerden gelen arkadaşlarımız var. Develer Taşıma yöntemi ile geliyorlar. Bunların ücretlerini bugünkü güreşleri gerçekleştiren komite karşılamaktadır. Biz federasyon olarak bir fiyat belirledik, otel, yol mazot paralarını karşılıyoruz. Maliyetler yıldan yıla yükseliyor. Şu anda 4 milyonluk bir deve var. 100 bin liralık deve de var. Develeri eşleştirmek çok önemli. Bu etkinliğin yaşanması için Federasyon ekip yönetim kurulu arkadaşlar ile birlikte 2 hafta boyunca Ankara’ya gittik. Bizim federasyon olarak bir bakanlığa bağlandığımız da birazcıkta bu güreşlerin yükünü almak istiyoruz. Gelen yardımla bizde onlara yardımcı olacağız.’

‘Melekten farkları yok’

“Deve kini diye bir deyim vardır. Bu deyim şuradan gelmektedir deveyi döverseniz, deveye sesinizi bile yükseltirseniz develer ağlar ve alkollü olarak yanına yaklaşırsanız deve sizi ısırabilir, kollarıyla ayakları altına alabilir. Isıran develer de var çok uysal develerde var. Develerin bizim için bir melekten farkı yok. Meleklerimizi görmedik ama bizim için melek gibiler. Çünkü çok hassas hayvanlar. Ayrıca aşırı soğuklarda burnunu ve arka kısmını kapattığınız da develer hasta olmaz. Taşırken bile kamyonları özel özeldir. Deveyi açıkta getirmezler hasta olurlarsa, develerimizin tedavisini yapan doktorlarımız da var, her şeyiyle çok iyi ilgilenirler. Kızgınlık ve yozgunluk dönemi başladığında develere karşı çok dikkatli olmalısınız. Kızınca gözleri hiç bişey görmez. Deyimin de asıl anlatmak istediği aslında budur.’ Dedi.

Deveciler Kültürü Federasyon Başkanı Mehmet Sümer’den Basın Mensuplarına sıcak karşılama

Bandırma Zımba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Haluk Özçelik, Yazı İşleri Müdürü Nuray Böbek Özçelik ve Muhabir Selin Girgin katıldıkları 8. Geleneksel Deve Güreşi Festivalinde, Deveciler Kültürü Federasyon Başkanı Mehmet Sümer tarafından sıcak karşılamalarla ağırlandı. Bandırma Zımba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Haluk Özçelik tarafından Başkan Sümer’e teşekkür için plaket hediye edildi. Festivale katılan halkında ilgisi oldukça yoğundu.


Başkan Mehmet Sümer’in “Sümer” Devesi

Deveciler Kültürü Federasyon Başkanı Mehmet Sümer’in de devesi güreştirilen develer arasındaydı. Saha da Sümer inatçılıkla çok iyi bir performans sergiledi.

Haber: (Selin Girgin)

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın