Ortadirek tiyatrosu ve Unesco’da yunus emre aşk -ı Revan

Unesco 2021 yılını’nı Yunus Emre yılı ilan etti. dünyanın bir çok ülkesinde anmalar ve kutlamalar yapılacak . Ortadirek tiyatrosu genel sanat yönetmeni osman genç “ yunus emre aşk-ı revan’ı sahneye koyarken ,yunusun sadece büyük insanlığa hizmetini değil , aynı zamanda derin felsefesinide ; yansıtmaya çalıştıklarını söyledi . Osman genç ortadirek tiyatrosu olarak “ yunus emre […]

 Ortadirek tiyatrosu ve Unesco’da yunus emre aşk -ı Revan

03.02.2021 - 9:18

Güncelleme : 03.02.2021 - 9:18

Unesco 2021 yılını’nı Yunus Emre yılı ilan etti. dünyanın bir çok ülkesinde anmalar ve kutlamalar yapılacak . Ortadirek tiyatrosu genel sanat yönetmeni osman genç “ yunus emre aşk-ı revan’ı sahneye koyarken ,yunusun sadece büyük insanlığa hizmetini değil , aynı zamanda derin felsefesinide ; yansıtmaya çalıştıklarını söyledi . Osman genç ortadirek tiyatrosu olarak “ yunus emre aşk-ı revan” oyununda Yunus Emrenin 13.yy’da yaşadığı kaotik durumu göz önünde bulundurduklarını dile getirdi . Yönetmenliğini üstlendiğim oyunun ağır yükünün farkındayım dedi . Ayrıca Yunusun , işgal , savaş ve yurt edinme yıllarında yaşadığını düşünürsek yunusun böyle karmaşık bir süreçte şiirlerini nasıl yazabildiğinin şaşkınlığını dile getirdi. Ortadirek Tiyatrosunun temel yapısında ,ülkenin değerlerini ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen yönetmen osman genç “ yunus emre aşk-ı revan “ oyununda o günlerden ; bugünlere ışık tutan , hace bektaş bayram veli , ahi evran , tabduk emre ve mevlananın hayata bakışlarınıda yer verdiklerini aktardı . Ortadirek Tiyatrosu genel sanat yönetmeni ,osman genç avcılar pikola sahnesinde ,prömiyerini yaptıkları oyununun bir ekip işi olduğunu dolayısı ile Yunus Emreye ve yaşadığı döneme hayat veren ,oyuncu arkadaşlarını ayrıca çabalarından ötürü kutladığını söyledi .

“Yunus emre aşk – ı revan “ oyunu öncelikle kültür ve turizim bakanlığının destekleriyle sahneleniyor . Oyunda ,Yunus Emre’yi usta oyuncu Batuhan Öztürk performansı ile hayat veriyor . Oyun içinde çaldığı esturumanlar , oyunun dinamik yapısına büyük renk katıyor . Usta yönetmen , Yunusu Emreyi aslen ,insanların bir kaç dizesinden tanısıda ,yeterli olmadığını söylüyor.oyuna gelen seyirciler oyun çıkışında ,hem dönem hakkında hemde ,Yunus Emre hakında bilgi edinmelerinden mutlu olduklarını dile getirdi. Yunusun bilinen dışında ağır bir yaşam koşullarında yaşamasına rağmen , diyar diyar gezerek irşat görevini yerine getirmesi , insanlık disttürünü en ileri seviyeye taşıması , hayranlık vericidir . Oyunda diğer görev alan oyuncular , sahnede dans ve fügünsel katılımları ile oyunun seyirciyi 13.yy göbeğine götürüyor.sahne alan oyuncular başlıca şöyle , şaman kadın Derya Atasoy , Savaşçı ve köylüler , Mert Berker Genç , Tuluat Genç, Semah Aslıhan Çelik , savaşçı ve köylü kadın Yasemin Argon , oyunun ışık ve tasarımı Ali Geygeloğlu tarafından hayat buluyor. Dönem kostümleri sahne üstüne hazırlayan Tülin Aktaş , sahne danlarının Koreografisi Onur Gülin tarafından konuldu . Oyunun yazarlık’ı ve yönetmenliğin yanı sıra Sahne Dekorlarının tasarımıda Osman Genç’e ait . Yunus Emre Aşk-ı Revan oyununu kaçırmayın. Göz ve Ruh lezzeti seyircisine iyi gelecektir İyi Seyirler …..

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın