Mavi Yıldız Koruma Altına Alınıyor

Dünyada nadir görülen, dar yayılım alanı olan Mavi Yıldız bitkisi, tükenme riski çok yüksek olduğu dolayısıyla; Balıkesir Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi işbirliğiyle BAÇEM tarafından koruma altına alınarak doku kültürü çalışmalarına başlanacak. Uzun yıllardır Balıkesir’in biyoçeşitliliği ve florası hakkında çalışmalar yapan Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı […]

 Mavi Yıldız Koruma Altına Alınıyor

14.10.2020 - 15:43

Güncelleme : 14.10.2020 - 15:43

Dünyada nadir görülen, dar yayılım alanı olan Mavi Yıldız bitkisi, tükenme riski çok yüksek olduğu dolayısıyla; Balıkesir Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi işbirliğiyle BAÇEM tarafından koruma altına alınarak doku kültürü çalışmalarına başlanacak.

Uzun yıllardır Balıkesir’in biyoçeşitliliği ve florası hakkında çalışmalar yapan Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Satıl, 2 yıl önce başlattıkları ‘Balıkesir Biyoçeşitlilik Projesi’ kapsamında nadir görülen ve yayılım alanları arasında Balıkesir’in de bulunduğu ‘Mavi Yıldız’ çiçeğinin peşine düştü. Dünya’da sadece Türkiye ve Yunanistan’da oldukça dar bir yayılış gösteren bu nadir bitki, halk arasında “Mavi Yıldız” adının yanı sıra; “Mavi Çiçek” ve “Doğu Razyası” gibi isimlerle de anılıyor. Bilimsel adı “Amsonia orientalis” olan bu özel bitki, Türkiye’de sadece; Balıkesir, Bursa ve İstanbul civarında görülüyor. Yaklaşık 20 yıl önce Prof. Dr. Gülendam Tümen ile o dönem Necati Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Osman Yıldırım tarafından bulunarak NEF’in bahçesine 20-30 kök civarında ekilen bitki, sonraki dönemde yapılan araştırmalarda bu alan dışında ortadan kayboldu.

IUCN TARAFINDAN ÇOK TEHLİKEDE KATEGORİSİNE ALINDI

Yayılış alanları, kent içi yerleşim yerlerindeki antropojenik etkiler nedeniyle sürekli olarak daralan Mavi Yıldız bitkisinin, buna bağlı olarak populasyon yoğunluğunun gitgide azalması dolayısıyla Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından çok tehlikede (CR) kategorisine alındı. Balıkesir ve çevresinde uzun yıllardır yapılan arazi çalışmalarına rağmen doğal habitatlarında bulunamayan bitki, Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen “Endemik Bitkiler” konulu bir seminerde konuşmacı olan Prof. Dr. Fatih Satıl’ın bu bitkiden bahsetmesi üzerine dikkatli bir öğretmenin bitkiyi gördüğünü söylemesi üzerine yeniden bulundu. Öğretmen Baki Dilek’in bahsettiği alana hemen incelemeye giden Satıl, Balıkesir’de yeniden bitkinin izine ulaştı.

BAÇEM’DE KORUMA ALTINA ALINACAK

Yeniden keşfedilen Mavi Yıldız bitkisi; Balıkesir Üniversitesi Botanik Anabilim Dalı Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Balıkesir Kent Konseyi işbirliğinde In-Situ koruma yöntemi ile yerinden özel olarak alınarak Balıkesir Kent Konseyi bahçesinde uygun bir alana taşındı. Bir kısmı da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı olarak Burhaniye’de hizmet veren ve ülke çapında tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile AR-GE çalışmalarında önemli bir konumda olan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM)’e gönderilerek bir yandan koruma altına alınmış olacak diğer yandan da BAÜN işbirliğiyle doku kültürü çalışmalarına başlanılacak.

ANTİKANSER VE ANTİTÜMÖR ÖZELLİKLERE SAHİP TIBBİ BİR BİTKİ

İçerdiği çeşitli alkaloitlerden dolayı antikanser ve antitümör özelliğe sahip tıbbi bir bitki olan Mavi Yıldız çiçeği, bu yönüyle ilaç sektöründe değerlendirilebileceği gibi parlak mavi ve mor göz alıcı çiçeklere sahip olduğu için farklı formları bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılabiliyor.

BİLİNÇSİZCE KULLANIMI ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Prof. Dr. Satıl, bitkinin anti kanserojen ve antitümör özelliğe sahip olması dolayısıyla faydalı ve şifalı görülerek vatandaşlar tarafından koparılıp kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı. Mavi Yıldız bitkisinin Zakkumgiller ailesinden olması dolayısıyla zehirli olmasına dikkat çeken Satıl, bilinçsizce kullanımının ölümcül olabileceğinin altını çizdi.

Kaynak:Balıkesir Büyükşehir Belediyesi web sitesi

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın